torstai 10. maaliskuuta 2011

Äänestäjä kaipaa suuria linjoja

Olen kulkenut vaalikentillä tapaamassa ihmisiä jo noin kuukauden verran. Päällimmäiseksi vaikutelmaksi on jäänyt, että ihmiset kaipaavat puolueilta suuria linjoja. Moni keskustelemaan pysähtynyt valittaa, ettei julkisessa keskustelussa ole oikein tolkkua: mitkä ovat ne periaatteet, joiden mukaan yhteiskuntaa halutaan kehittää?

Oma vaikutelmani oikeiden asiakysymysten kaipuusta sai vahvistusta, kun tapasin naistenpäivänä Narinkkatorilla lähes työkseen politiikkaa seuraavan Jussi Lähteen. Hän arveli, että ihmisten kiinnostus politiikkaan on lisääntymässä. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan tunnettu kunnioitus, Jussi huomautti.

Edustuksellisen kansanvallan arvostus on aika lailla pohjalukemissa. Eduskuntalaitos ei ole näyttäytynyt kuluvalla vaalikaudella hyvässä valossa. Se surettaa minua sekä kansalaisena että entisenä poliitikkona. Tiedän, että valtaosa nykyisessä eduskunnassa työskentelevistä kansanedustajista on kunnon ihmisiä, jotka jotka pyrkivät tosissaan etsimään ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin. On vahinko, etteivät he ole korottaneet ääntään parlamentaarisen demokratian rohkeaksi puolustamiseksi.

Perustuslain toisen pykälän mukaan valta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Eduskunnan tehtävänä on säätää lakeja hallituksen esityksestä ja päättää valtion talousarviosta. Pintakeskustelussa tämä tuntuu välillä unohtuvan. Eduskunta näyttäytyy kansalaisille eräänlaisena Arkadianmäen sirkuksena ja ehdokkaita esitellään kuin missikiertueella.

Ajattelen, että maailma ja sen myötä politiikka on mennyt niin monimutkaiseksi, että tarvitsemme edustajiksemme ihmisiä, jotka kykenevät jäsentämään valtavia, keskenään ristiriitaisia tietovirtoja, ovat hyviä joukkuepelaajia ja haluavat tehdä politiikkaa vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa, mutta samalla rohkeasti oman maailmankuvansa ja linjauksensa esiin tuoden. Omalta edustajaltani odotan sitoutumusta kaikkien ihmisten ihmisarvon kunnioittamiseen ja yhteistyön maailman rakentamiseen.

Ilahduin, kun veteraanitoimittaja Erkki Pennanen kirjoitti tänään 10.3. Helsingin Sanomain mielipidesivuilla, että puolueiden tulee vaalitaistelun aikana tuoda esiin ne periaatteet, joiden varaan ne haluavat rakentaan hallitusyhteistyötä vaalien jälkeen . Ei voi olla niin, että kaikki käy, ja puolueiden edustama arvomaailma ohitetaan jonkinlaisena häiritsevänä yksityiskohtana.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti